top of page

Τα στάδια της αλυσίδας τροφίμων

  • Writer: bitl
    bitl
  • Sep 12, 2023
  • 2 min read

Από το αγρόκτημα έως το τραπέζι μας τόνοι τροφίμων σπαταλούνται κάθε χρόνο.

couples toasting
Ξέρετε τα στάδια του ταξιδιού της τροφής μέχρι να φτάσει στο τραπέζι μας;

Πολλές φορές τα τρόφιμα μπορεί να ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα μέχρι να καταλήξουν στο αγαπημένο μας εστιατόριο ή σούπερ-μάρκετ. Μαζί θα γνωρίσουμε τα βασικά στάδια της αλυσίδας τροφίμων και θα μάθουμε πως η σπατάλη φαγητού λαμβάνει χώρα σε κάθε ένα από αυτά.



 


Φάση Πρωτόγεννούς Τομέα Παραγωγής

farmer and his cows

Το αγαπημένο μας αγρόκτημα, χωράφι ή φάρμα. Σε αυτό το στάδιο τόνοι τροφίμων σπαταλούνται λόγο παρασίτων ή ζημιών από τις συνθήκες καιρού και αλλοίωσης. Μεγάλο ρόλο επίσης παίζει και η ζήτηση της αγοράς. Εάν ένας παραγωγός δεν μπορέσει να βρει εγκαίρως κάποιον έμπορο να διαθέσει τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά του, αυτά κινδυνεύουν να σαπίσουν στο ίδιο του το χωράφι.



Φάση Επεξεργασίας-Μεταποίησης

food factory

Εδώ τα τρόφιμα σπαταλούνται λόγω μούχλας, αλλοίωσης και ακατάλληλου χειρισμού. Καίριο ρόλο παίζει η έγκαιρη διάθεση τους στην αγορά αλλά και η σωστή φροντίδα των συνθηκών συντήρησης. Όσον αφορά τις συνθήκες συντήρησης, δυστυχώς πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιας ζημιάς στους μηχανισμούς ή φθορά τους με την πάροδο του χρόνου και μείωση της αναμενόμενής απόδοσής τους.



Φάση Εμπορίου

transports

Κατά τη μεταφορά των προϊόντων από τη φάση επεξεργασίας έως και το κατάστημα, η μη ορθή συντήρηση μπορεί να καταστρέψει μαζικά πολλούς τόνους τροφίμων. Φανταστείτε απλά ένα φορτηγό ψυγείο που στη μέση της διαδρομής χάλασε το σύστημα ψύξης του και μόλις έφτασε στον προορισμό του ο οδηγός συνειδητοποίησε το πρόβλημα




Φάση Λιανικού Εμπορίου και Εστίασης

chef cooking at restaurant

Η σπατάλη τροφίμων λαμβάνει χώρα ακόμη και μέσα στο αγαπημένο μας κατάστημα. Υπερβολικό απόθεμα σε μαζικές ποσότητες, ακατάλληλος χειρισμός αλλά και κακή συντήρηση συντελούν στην καταστροφή ή τη μη έγκαιρη κατανάλωση τροφίμων.

Φάση Κατανάλωσης


teenagers preparing snack

Τρόφιμα δεν προλαβαίνουν να καταναλωθούν ακόμη και στο ίδιο μας το τραπέζι. Κυριότεροι παράγοντες ο υπερκαταναλωτισμός, η άγνοια της σημασίας ετικετών όπως «ημερομηνία λήξης» - «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» αλλά η έλλειψη γνώσης μέσα στο νοικοκυριό για πρακτικούς τρόπους συντήρησης αλλά και εκμετάλλευσης της περίσσειας τροφίμων.



 

Από το αγρόκτημα έως το τραπέζι μας, η σπατάλη τροφίμων έχει θέση σε κάθε στάδιο. Μαζί θα βλέπουμε τρόπους που θα μας βοηθήσουν να υιοθετήσουμε έναν πιο zero food waste τρόπο ζωής.

bottom of page